Welcome to Eddie

always in extasedoor Eddie Baantjerij


interim wethouder, kandidaat burgemeester,

politiek bestuurder van formaat, mensenkenner

van formaat en voorstander van een feestgemeente

LIVE  RADIO  SUNLITE

Burgemeesters


Na de collegevergadering, die voornamelijk over het ontkennende gezucht van Arie ging, ben ik deze week eens afgereisd naar ons Leiderdorpse industrieterrein aan de Zijl. Normaliter pak ik de auto. Dit keer besloot ik de fiets te pakken. Ondanks de koude, snijdende wind hield ik vol en stak mijn kraag op. Ik zag daar de grootse werken van mijn voorgangers, Arie en mijzelf. 


Ik herinnerde mij de kettingen die dit welvarende gedeelte eens troffen door een onbegrepen wethouder. Ik zag de nieuwe horizon en keek alvast in de richting van de Driegatenbrug waar het volgende project zal verrijzen. Voorlopig één van de laatste grote bouwprojecten naar Leiderdorpse maatstaven, met in het midden een hoge elektriciteitsmast. Jammer, maar ik krijg het onding niet in de grond gewerkt. Als de hoofdpijnen komen en de wormen vanzelf uit het grasveld kruipen, ben ik toch al weg. Ik fietste op de late avond wat over het industrieterrein en naderde het troetelkind van onze IJsvogel. Het horeca-etablissement dat hij altijd heeft gekoesterd, vanaf de eerste vergunningsaanvraag. Ik trof de uitbater van het nieuwe café die direct zijn gal begon te spuwen over mijn gewaardeerde collega. 


Mijn leven wordt verzuurd door die IJsvogel, zoals hij de burgervader noemde, het wraakzuchtige beest, zei hij koeltjes met ingehouden woede. Ongevraagd gaf hij te kennen zich daarom kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. Dat belooft nog wat, dacht ik verontrust. Uiteraard wees ik hem fijntjes op het bestaan van een Leiderdorpse website die wellicht soulaas kon bieden voor zijn aspiraties. De man was zelfs heimelijk door twee ambtenaren in zijn zaak bezocht en zij hadden de bediende naar de menukaart gevraagd. Aangezien in de vergunning is opgenomen dat het uitdrukkelijk is verboden een menukaart te voeren, maar het wel mogelijk is één deur verder snacks en broodjes te verkrijgen om die vervolgens [...] in het gewraakte lokaal te verorberen, dachten de twee ambtenaren om hem deze manier in de val te lokken. Het verbaal lag al klaar en de hulpambtenaar had zijn vulpen al in de hand van zijn collega geschoven. 


Op dat moment kwam de uitbater echter binnen en herkende de bewuste ambtenaren uit de periode dat hij woeste onderhandelingen met hen moest voeren om het café van de grond te krijgen. Ene heer Singeling met trawant, zei hij met afgrijzen zonder in initialen te vervallen. De hulpambtenaar trok wit weg toen de uitbater zijn mouwen oprolde en zijn enorme tatoeages zichtbaar werden. Hij heeft ze vervolgens de zaak uitgezet wegens uitlokking van een overtreding en bleef correct door ze niet te verminken. Eerder was de man al geplaagd door de dagelijkse bezoeken van de plaatselijke hermandad die hem zes maanden lang tergde met controles op de sluitingstijd. "IJsvogel is de schuldige", riep hij telkens. Hij verweet de raadsleden slechts passiviteit en onoplettenheid. "Ik word de nieuwe burgemeester van Leiderdorp en zal de IJsvogel van zijn troon verdrijven", riep hij hardop in het inmiddels lege café. Het licht werd door de bediende hoger gezet. Ik keek op mijn horloge en zag dat het inmiddels tien minuten voor sluitingstijd was. Een nieuwe burgemeester in aantocht, die zeker weet dat hij genoeg stemmen zal vergaren. "Alleen al van al mijn klanten krijg ik een stem. Voor de rest ga ik een grootse campagne voeren", zo luidde het afscheid voordat ik op de fiets stapte en het schaars verlichte industrieterrein verliet. Uiteindelijk ben ik, na het indringend gesprek met de eigenaar van het etablissement, heelhuids op de fiets weer thuisgekomen. Ik reed mijn inritje op en scheerde de fiets de schuur in. Toen ik binnen was, bleken mijn banden besmeurd met hondenpoep, afkomstig van een enorme, verse drol die voor mijn inritje lag. Dat ik de fiets niet meer pak, moge duidelijk zijn. Wel had ik een nieuw punt voor mijn 10-punten plan. Ook mijn campagne om burgemeester te worden van dit dorp zal niet lang meer op zich laten wachten.Eddie

copyright Ton de Vrind Photography © 1995-2024