Welcome to Eddie

always in extasedoor Eddie Baantjerij


interim wethouder, kandidaat burgemeester,

politiek bestuurder van formaat, mensenkenner

van formaat en voorstander van een feestgemeente

LIVE  RADIO  SUNLITE

Bommen gooien


Opnieuw liet ik deze week wat steken vallen. Ik was me er eerst niet van bewust, maar de bevestiging hoorde ik in Winkelhof achter me fluisteren:”Heb je het gehoord van die pretwethouder, die onze feestvreugde, onze identiteit verkwanselt aan Den Haag en Leiden”.


Ik liep in mijn gebruikelijke vermomming als gewoon burger en kon gewoon naast hen op het bankje voor “De Blokker” zitten. 

Ik doe dat wel vaker, omdat ik feeling met de burgerij wil houden. Het beste is om je tussen de harde kern autochtonen te begeven, want daar valt niet mee te spotten, en...die houden geen blad voor hun monden. 


Eerst dacht ik nog dat ze het over Don, mijn collega wethouder, hadden, maar de man kondigde aan dat hij zijn volkstuin in de aanbieding had gedaan. Ik voelde ‘m direct en het schaamrood steeg me naar de kaken. Gelukkig dacht de man dat ik ook zo razend was geworden op het lot van onze Leiderdorpse volkstuinders. 


“Mijn vader heeft in de oorlog nog tabak gekweekt op die volkstuin!”, schreeuwde hij door het winkelcentrum en nu worden we onder de grond gestopt. Dat klonk treffend, mijmerde ik, maar hij tierde door. “Weet u wat het is meneer, we zijn net als de Palestijnen: “Uitgeleverd”. Ja, uitgeleverd aan Den Haag en Leiden. Eerst die HSL, daarna die A4 en nog een paar jaar dan zijn we echt een buitenwijk van Leiden. Je ziet ze hier al rondschuiven, al die ordinaire Leidenaren. Wonen in onze woningen en lopen in de AH met blote bovenlichamen of in bikini proletarisch te winkelen. Sinds een paar maanden moet ik bij de kassa van de Digros eerst mijn tassen allemaal leeggooien en mijn zakken legen, voordat ik kan afrekenen. Nee meneer, Leiderdorp is Leiderdorp niet meer, alles verloedert. 

We worden een betonnen buitenwijk, zonder muziektent, zonder gezellige terrasjes of een cafeetje naast de kerk. Het is gebeurd en als laatste pakken ze ons. Wij, de echte Leiderdorpers, worden verminkt, het is tijd voor actie. We gaan net als Arafat: bommen gooien. Te beginnen op de A4.”   


Eddie
Illegale volkstuin in Leiderdorp tijdens de oorlogsjaren (1944-1945). Opbrengst: aardappelen, bieten en tabak.

copyright Ton de Vrind Photography © 1995-2024