Welcome to Eddie

always in extasedoor Eddie Baantjerij


interim wethouder, kandidaat burgemeester,

politiek bestuurder van formaat, mensenkenner

van formaat en voorstander van een feestgemeente

LIVE  RADIO  SUNLITE

Satilik: Turkíye, Turkije moet in de EU


Turkije lobbyt om in de Europese Unie te komen. De Turkse minister van Buitenlandse zaken, Abdullah Gül, werd ongeduldig en in april 2004 kraaide hij uit: "De beslissing over wat de EU met Turkije wil, moet eind dit jaar vallen. Dat kan niet en mag niet langer worden uitgesteld."  Recep Tayyip Erdogan, Turkije's eerste minister, vloog direct naar Balkenende in de wetenschap dat het kleine Nederland met ruim vier maal zo minder inwoners, zijn macht binnen de Europese Unie kon aanwenden. De Turken hebben haast en als wethouder van de gemeente Leiderdorp besloot ik direct een werkbezoek af te leggen. 


Ik reisde van Bodrum tot Kemer, ondanks de slechte conditie van de wegen, bezocht de getroffenen van een niet in het nieuws gebrachte bomaanslag in Izmir en besloot tenslotte in Kusadasi uit te rusten. Het laatste is me nauwelijks gelukt. Het strand was mooi, maar zelfs daar werd mijn vrouw achternagezeten door Turkse masseurs en warenkooplieden. Gelukkig was ze ingeënt tegens Hepatitus B, maar dat was een misrekening. Reizigers naar Turkije wordt geadviseerd zich te laten inenten met een DTP-vaccinatie en een Hepatitis A-vaccinatie. 


Bovendien zijn de laatste jaren verschillende toeristen omgekomen bij parachutespringen en hanggliding, zodat ik mij ernstig zorgen maakte over de niet afgesloten ongevallenverzekering. Ik besloot op de grond te blijven, ondanks het hete zand. Ook 's avonds besloot ik me lam te zuipen aan de bar waar tot 23.00 uur gratis versnaperingen werden verstrekt, omdat  jaarlijks veel toeristen aan de Turkse kusten door de Turkse politie worden gearresteerd vanwege wangedrag (vaak veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik). Ik heb me als een waardig bestuurder en gast gedragen. Mijn videofilms staan ook vol met fragmenten van zwembad-in en zwembad-uit, markt-op en markt-af. Voor binnenkomst in Turkije dienen Nederlanders in het bezit te zijn van een geldig visum. Dit visum kan eventueel aan de grens (ook op de vliegvelden) worden verkregen. Een Turks visum kost 

€ 10,- en is 3 maanden geldig. Merkwaardig genoeg maakt de Turkse overheid onderscheid tussen de verscheidene EU-landen en betaalt een lid van het Britse Koninkrijk meer dan het dubbele. Afhankelijk van het tijdstip en de plaats kan het tarief, ook voor Nederlanders, sterk wijzigen. Het zal te maken hebben met de sterke inflatie waaronder de Turkse Lira lijdt en de persoonlijke welvaart van de douaniers. Langzamerhand groeit het land naar westerse maatstaven. De stekker van mijn scheerapparaat bleek te passen en in het toilet hoefde ik niet te hurken. In tegenstelling tot Nederland is in Turkije alles te koop. Huizen zijn er bijvoorbeeld voor het uitzoeken. Spookplaatsen waar nog slechts enkele bejaarden wonen zijn geen uitzondering. Wat kon ik als Leiderdorps bestuurder hier leren? Van alles, maar één ding werd me duidelijk. Turkije moet in de Europese Unie komen. Veel moet er in Leiderdorp veranderen en heb het Turkse model als maatstaf voor de "Begroting en Beleidslijnen 2005" genomen. Ik verklap hier mijn eerste 10-puntenplan, zodat u van een primeur kan kennisnemen en beducht zal zijn voor een rigoreuze omwenteling in dit dorp.


1. Turken ruimen op straat namelijk niks op, omdat de winkeliers en bewoners dat zelf doen. Raadsleden hoeven zich daarom niet meer druk te maken om de stijgende kosten van de vuilverwerking.

 

2. Turken zijn kampioenen in bezuinigingen, omdat zij meesters in het afdingen zijn. Ik stel een cursus in het vooruitzicht, geleid door Turkse warenkooplieden. Daar kunnen wij van leren tijdens onze begrotingsonderhandelingen.

 

3. Ook bellen Turken weinig, omdat het mobieltje voor hen te duur is maar er wel allemaal eentje hebben. De gesprekken zijn daarom niet oeverloos en de communicatiekosten daardoor laag.


4. Als een muggenplaag moet worden bestreden rijden ze rond in oude auto's gestookt op petroleum en stoten massale hoeveelheden bestrijdingsmiddelen uit, zodat hangjongeren 

's avonds niet meer op straat zijn te vinden. 


5. Turken verkopen hun beleid beter dan Hollanders, omdat ze net zo lang aan je jasje trekken totdat je "ja" zegt. Ik stel voor om tijdens de raadsvergaderingen alleen te verschijnen in colbert en lange broek, zodat wij tijdens de debatten onze stoel kunnen verlaten en aan elkaars jasje kunnen trekken.


6. Turken respecteren niet alleen ouderen, hetgeen een ouderenpartij overbodig maakt, maar liggen ook goed bij de Nederlandse vrouwen. Hun massagetechnieken zijn ongekend, zodat ik pleit voor een significante toename van het aantal vrouwelijke raadsleden.


7. Het is onverkwikkelijk om mensenrechten te schenden. Gelukkig schenden Turken alleen hun eigen mensenrechten. Wie zijn precario of OZB niet betaalt zal getroffen worden met gevangenisstraf of vernietiging van zijn huis en eigendommen.

 

8. Ook zal de discussie over het pré-pensioen en VUT eindelijk van de baan zijn. We gaan 16 uur per dag werken, zonder moe te worden, tegen een tarief van 40 eurocent per uur. De arbeidsmoraal zal aan de wortel worden bijgebracht, zodat ook hier de kinderen van 10-12 jaar eindelijk weer eens aan het werk worden gezet.


9. De taxitarieven worden totaal losgelaten en vrije handel in gevelreclame wordt toegestaan. Vent- en milieuvergunningen worden afgeschaft. Entreeprijzen voor musea, bioscopen, openbare toiletten en bootreizen worden overgelaten aan tussenhandelaren. Dit scheelt ons tientallen ambtenaren.   


10. De kapper moet u na het knippen gratis scheren en mag ook frisdranken verkopen. Ook het vlees dat hij ongekoeld mag opslaan zal een fikse bezuiniging op de energierekening opleveren. 


Ik zal de raadsleden verzoeken om niet tegen de toetreding van Turkije te stemmen, zodat onze EU-bijdrage niet fors zal stijgen. Bovendien zullen de reizen naar Turkije en de huizenprijzen aldaar laag kunnen blijven. Het probleem van de woningnood zal in Nederland snel afnemen en ik kan daardoor De Bloemerd en Boterhuispolder in alle rust onbebouwd laten. Tot slot wijs ik op het democratische gehalte van Turkije. Deze ligt al op een gelijkwaardig niveau met de Europese Unie. Een referendum in Nederland over de toelating van onze islamistische broeders lijkt me dan ook volstrekt overbodig.  


Eddie

copyright Ton de Vrind Photography © 1995-2024