Steencirkels

Bijna over de hele wereld zijn steencirkels te waar te nemen. De juiste verklaring voor het verschijnsel is heden ten dage nog steeds niet gegeven. De bouwwerken zijn ingenieus ontworpen en daarom voor veel wetenschappers een uitdaging geweest om een vinger achter de verscheidene bouwmethoden te krijgen.


De enorme gewichten die verplaatst moesten worden zouden vandaag aan de dag zelfs nog voor hoofdbrekens zorgen. Ingewikkelde transportmethoden van toen zijn door recent onderzoek verklaard. Veelal kwamen de onderzoekers ook tot de conclusie dat ook pure menskracht nodig was om de enorme gewichten te verplaatsten. Daarbij speelden natuurlijk ook de dieren, zoals paarden en olifanten een doorslaggevende rol in de bouw van oudheidkundige bouwwerken. Echter de vraag bleef waarom men de steencirkels bouwde.


Vermoedelijk is het de religie geweest, dat ten grondslag lag aan de bouwsels. In het geval van bijvoorbeeld de hunebedden en de pyramiden is de verklaring duidelijk. Wellicht dat ook het beroemde bouwwerk in Stonehenge ook in dit kader kan worden geplaatst. Ook is er een verband met de stand van de planeten en de sterren. Al duizenden jaren geleden was men goed op de hoogte van de stand van de sterren in het heelal. Daarbij vervulde de zon en de maan een hoofdrol. Het door die planeten verspreidde licht werd in de bouw aangewend om fascinerende effecten binnen of op de bouwwerken teweeg te brengen. Er wordt nog veel onderzoek gedaan en in sommige gevallen is de verklaring nagenoeg sluitend, maar voor veel van deze kunstwerken zullen de geheimen nog lang verborgen blijven.


Stonehenge, England

Callanish, Scotland

Hunnebedden, Nederland